Ebeveynler için sunduğum bu çalışmanın bende bambaşka bir yeri ve uzun bir geçmişi var. Beyin Uyumlu Öğrenme®‘yi yapılandırmaya bundan on yıl önce başladım. İlk dönemlerde tek bir amacım vardı: Çocukların özlerindeki becerileri, yetenekleri baskılamak yerine yeşerten, güçlendiren ve çoğaltan bir öğrenme sistemi yaratmak! İlk çalışmalarımı çocuklarla gerçekleştirdim. Onlara beynin bölümleriyle davranışları arasındaki ilişkileri anlattım. Böylece davranışlarının sorumluluğunu alabileceklerdi. Pek çok seçenekleri olduğunu ve davranışını seçmenin dünyadaki en büyük güç olduğunu anlattım. Birlikte kamplar, uzun soluklu çalışmalar gerçekleştirdik.
Ebeveynler, çocukların öğrenme destekçileri olabilir mi?
Zaman içinde şunu fark ettim: Çocuklar ebeveynleri ve öğretmenlerinin etkisi altında kalıyor. Kalıcı davranış değişimi için hep yanlarında olan ve aynı gözlükten bakan bir destekçiye ihtiyaçları var. Bu destekçi ebeveynleri olabilir mi? Gerçek öğrenme prensiplerine hakim, okulun ve ödevlerin baskısını sağlıklı bir dengeye oturtan, ödevleri öğrenme pratiklerine dönüştürebilen ve bunları yaparken çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını gözeten bir ebeveyn olsa harika olmaz mı?
Ebeveynler için bir öğrenme atölyesi doğuyor!
İşte bu yüzden ebeveynler için bir çalışma tasarladım. Bu, öyle bir çalışma olsun ki, ebeveyn, gerçek öğrenme prensiplerini ve beynin gelişimini bilsin, okul başarısı ile çocuğunun bütünsel gelişimi arasında sağlıklı bir tampon bölge ve güçlü bir köprü oluşturabilsin. Hem okul başarısı yüksek hem sosyal becerileri gelişmiş hem de neşesi, merakı yerinde, spontane, özgüvenli, samimi bireyler yetişebilsin.
Biliyorum şimdi zihninizde bunun okulda olması gerektiğine dair sorular oluşuyor. Hepimiz biliyoruz ki eğitim daha çok bilgi, başarı, sınav.. gibi kavramlar üzerine kurulu bir sistem. Çok az okul ve öğretmen çocuğun sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini gözetebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin bilinçli desteğine ihtiyacımız var.
“Sizin eğitiminizden sonra çocuğumla ilişkim düzeldi!”
Yıllardır binlerce kişiyle gerçekleştirdiğim Beyin Uyumlu Öğrenme® çalışmalarından sonra bana çok sayıda teşekkür geldi. Bunların hatırı sayılır bölümü şu cümleyi içeriyor: Sizin eğitiminizden sonra çocuğumla ilişkim düzeldi! İşte bu benim için dünyalara bedel bir teşekkür cümlesi!
Her ne kadar kurumsal dünyanın gerçekleri içinde kariyerimizde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışsak da bizler aynı zamanda birer ebeveyniz. Bu rolümüz bizim kurumsal performansımızı da etkiliyor. Çocuğumuzla ilgili bir sorun yaşadığımızda iş yerinde nasıl kilitlendiğimizi düşünün. Bu nedenle bu çalışmayı bu nedenle bir katalog eğitimi olarak da kurgulamaya karar verdim. Çünkü atölyede öğrenecekleriniz size bütünsel bir öğrenme ve gelişme zihniyeti kazandıracak nitelikte. Evdeki öğrenme eko-sistemi, çocuğunuz için okulda sizin için işte başarının temeli neden olmasın ki?
Ebeveynler çocuklarının okul başarısını yöneten kişi rolüyle, çocuğuyla pozitif ilişki içinde olma rolü arasında bir seçim yapmak zorunda mı?
Günümüzde ebeveyn olmanın ne büyük zorluklarla mücadele etmeyi gerektirdiğini çok iyi biliyorum. Akran zorbalığı, bağımlılıklar, sınav stresi, ekran süresi… derken aynı anda onlarca cephede mücadele eden savaşçılara dönüşüyorsunuz. Tek amacınız çocuğunuzu korumak, onun iyi, başarılı, sağlıklı, ferah içinde büyümesini sağlamak. İlginç bir şekilde odağınız sadece onun “iyiliği” olmaya başladıkça aranız bozuluyor. Çatışmalar artıyor, diyalogsuz geçen günler araya girmeye başlıyor… çocuk bazen okulda olup bitenleri bile anlatmaz oluyor.
Bana yansıyan kaygılarınızı şöyle özetleyebilirim:
* Okul, ödevler, sınav stresi derken çocuklarla iletişim sadece bu konularda yaşananan çatışmalara dönüşüyor.
* Bazen günlük konuşmalar “Ödevini yaptın mı? Ne zaman yapacaksın?” sorularından öteye geçmiyor.
* Çocuğumun geleceği konusundaki endişelerim nedeniyle okul başarısı üzerinde ekstra hassas davranıyorum.
* Bütün bu kaygıların içinde siz neyi, nasıl yapacağınızı şaşırmış; belki biraz çaresiz kalmış olabilirsiniz.
İşte bu atölye çalışmasında amacımız hem size hem çocuğunuza iyi gelecek aydınlık, neşe dolu bir pencere açmak: gerçek öğrenme penceresi. Çünkü gerçek öğrenme; bağlantı kuran, merak uyandıran, eğlenceli, daha fazlasını, daha iyisini yapmak için heyecan duyulan bir zihinsel fazda gerçekleşir.
Amacımız:
Bu çalışmada hem kendimizi hem de çocuğunuzu bu zihinsel faza geçirmenin ve okul-derslerle bu fazdan bağlantı kurmasını sağlamanın stratejilerini öğreneceksiniz. Çalışmamızda;
* bütün beyni aktive eden öğrenme aktivitelerini,
* en sıkıcı dersleri bile merak uyandıran bir hale dönüştüren kurguları ve
* uzun dönemli hafızayı güçlendiren uygulamaları öğreneceksiniz.
Gelin, birlikte bir neslin dönüşümüne hizmet edelim; onlara gerçek öğrenme tutkusunu hediye edelim!